Tutorial instalare LINUX

 :: More
 :: ~FreeZone~

In jos

Frumos Tutorial instalare LINUX

Mesaj Scris de s!mpLE la data de Joi Oct 30, 2008 11:58 am

Intro

Linux, este adesea numit de catre presa "cel mai inrait dusman al lui Windows NT". Wired Magazine l-a numit chiar "o poveste minunata, insa nespusa pana la capat". Ar fi o definitie perfecta, intr-adevar, deoarece povestea din spatele SO Linux este una dintre cele minunate insa necunoscuta celei mai mari parte a utilizatorilor. Deci, sa incepem:

Candva demult, in timpurile hipiotilor, AT&T a produs un sistem de operare multi-utilizator si l-a numit "UNIX". Dealungul anilor, UNIX a cunoscut o dezvoltare vertiginoasa si a avut mai multe versiuni (pentru cei care-l ingroapa, sa ia aminte: un SO mort nu are versiuni). Una din aceste versiuni, numita "Minix" era utilizata la Universitatea din Helsinki. Un student al universitatii - Linus Torvalds a incercat sa faca un SO superior celui utilizat la Universitate. Astfel in 1991 el a inceput lucrul asupra proiectului sau si in 1994 a vazut lumina zilei prima versiune oficiala a sistemului de operare.

Pro si Contra

Cred ca va intrebati care ar fi marea chestie cu acest Linux, nu e pur si simplu doar un alt SO? Nu e deloc asa! In primul rand, Linux este produs sub asa-zisa 'licenta de sursa disponibila' (daca cineva are o mai buna traducere a expresiei 'opens source licence', sa mi-o zica ;-). Aceasta inseamna ca:

In primul rand este disponibil codul sursa a sistemului, deci oricine care s-ar pricepe la programare ar putea sa introduca modificarile sale in SO, obtinand astfel propria versiune adaptata la cerintele sale individuale.

Alt argument in favoarea sistemului Linux ar fi faptul ca e mult mai stabil decat bine-cunoscutul Windows (nu cred sa fie cineva care nu s-a enervat nici odata stand in fata unui calculator care nu reactioneaza la nici o comanda). Linux merge practic pe orice sistem, chiar si pe un 386. Programele scrise pentru Linux nu se blocheaza aproape nici odata, iar chiar daca s-ar intampla o asa minune, sistemul nu va "ingheta" si el. Nu e nici pe departe ca in cazul cu Windows, unde e destul sa deschizi un fisier txt putin mai mare si... intreg sistemul se va bloca din cauza Wordpad-ului.

In al treilea rand, e mult mai greu sa pentru un hacker sa sparga un calculator bazat pe Linux decat pe Windows. Insa aceasta nu e nici pe departe o lista completa a argumentelor in favoare Linux-ului.

Tutorialul in cauza este destinat care ar dori da migreze de pe Windows pe Linux. Tot ce e posibil ca aveti langai voi CD-ul Linux cu distributia RedHat sau Mandrake. Sunt practic la fel de bune, cel putin eu nu as putea spune care ar fi mai buna. Unii zic ca pentru Mandrake este mai mult soft disponibil. Eu as zice ca pentru RedHat (caci RedHat e ceia ce folosesc eu acum) soft se gaseste mai simplu. Am folosit si Mandrake, insa mie el mi s-a parut mai putin flexibil si mai greoi ca RedHat-ul.
Nu-i ascultati pe aia care afirma ca pentru Linux soft apropae nu e deloc, iar pitinul pe care-l gasiti e de doi bani. Nu e deloc asa. Doar din faptul ca nu se cer bani pentru un program nu inseamna ca e ceva inferior produselor scumpe destinate Windozei. Daca e sa cautati mai bine si sa nu pierdeti timpul pe porno-site-uri, gasiti soft mult mai divers si mai de nadejde decat in cazul platformei Windoze.
Cea mai mare parte a produselor soft pentru Linux a fost elaborata de programatori sau hackeri de categorie grea (heavy-weighters) care sunt net superiori alor care au ca scop primar de a stoarce bani din bietzii utilizatori.
Daca v-am convins, nu stati! Acum nu trebuie decat sa instalati SO si cat mai repede!

Ah da, nu am zis nimic contra... ce ar fi de zis aici, unii se plang ca e extrem de complicat in utilizare si administrare. Pai, pentru unii si sculatul de dimineata este ceva extrem de dificil. Soft mai putin, ziceti voi? - uitati-va mai sus.

Instalarea sistemului

Ati hotarat sa instalati Linux-ul pe calculator? Foarte bine. Pentru aceasta veti avea nevoie de:

1. calculator (presupun ca-l aveti, altfel cum ati fi citit aceasta pagina?!)
2. CD bootabil cu o distributie Linux
3. o programa buna de partitionare a hard-discului - asa ca Partition Magic
4. o discheta goala
5. timp
6. ceva de mancat si baut (nu radeti, ca e destul de important!)

Instalarea in sine, va cuprinde mai multe etape:
Partitionarea

Daca aveti deja Windows instalat pe calculator si nu doriti sa renuntati complet la el, va trebui sa creati o noua partitie a hard-discului. Nu va temeti, e simplu si nu e nevoie de studii superioare pentru a face aceasta. Necesitatea acestei noi partii ar fi faptul ca Linux si Windows difera foarte mult in ceia ce priveste faptul in care acceseaza hard-discul si modul de gestionare a fisierelor. In majoritatea lor, distributiile Linux vin pe CD impreuna cu un program care face partitia, insa eu v-as recomanda sa folositi programul "Partition Magic" - este cel mai comod in utilizare avand o interfata intuitiva si foarte simplu de folosit. Cu ajutorul acestui program veti crea 2 partitii noi: "LinuxExt" si "LinuxSwap".

LinuxExt - Linux extended. Aici se va situa intreg sistemul de operare. Daca doriti sa instalati intrega versiune a SO, veti avea nevoie de aproxmiativ 1.5 gb plus spatiu pe hard-disc pentru fisiere temporare, si alte programe. Insa aveti in vedere ca o instalare "full" inseamna instalarea unui Web server, FTP server, News server etc. Nu cred ca veti avea nevoie de asa ceva pe calculatorul de acasa. De exemplu, pe calculatorul meu Linux ocupa in jur de 280 Mb. La instalare vi se va propune sa selectati ce componente doriti sa fie instalate, insa despre aceasta se va vorbi mai jos. Exista chiar versiuni compacte ale sistemului care se booteaza de pe 3 dischete - dintre care 2 contin softul si nu sistemul de operare insusi! Il puteti gasi aici.

Linux Swap - traditional, marimea acestei partitii trebuie sa fie de 2 ori mai mare decat RAM-ul pe care-l aveti, insa in caz daca aveti peste 128 RAM, dispare necesitatea unei partitii de Swap.
Instalarea

Pentru instalare veti avea nevoie de cat mai multa informatie despre hard-ul dvs. Pentru aceasta in Windows, in My Computer gasiti cat mai multe despre cartela dvs de sunet, cartela video, modem etc. (daca aveti modem intern - posibil e sa nu-l puteti folosi sub Linux Sad )
Sa speram ca ati reusit sa partitionati cu succes hard-discul Dvs fara a formata complet partitia Windows-ului (desi nu ar fi o mare tragedie :-). Cred ca sunteti gata de marele eveniment. Rugati-i pe toti care ar putea sa va incurce sa mearga in varful degetelor.

Dsicul de pa care urmeaza sa instalati Linux-ul ar trebui sa fie bootabil. Pentru ca calculatorul Dvs. sa poata initia de pe el programa de instalare trebuie sa va jucati putin cu setarile din BIOS care ar face ca citirea primara sa se faca de pe CD-ROM. Cred ca a-ti mai facut-o atunci cand ati avut "norocul" sa instalati Windows-ul. Rstartati calculatorul si introduceti CD-ul bootabil in calculator, asteptati pana se initiaza programul de instalare a Linux-ului. Acum sau niciodata.
La initiere, programul de instalare va efectua o serie de teste de determinare a configuararii hard-ului calculatorului. Dupa aai, posibil va urma logo-ul distributiei Dvs. mai departe vor urma intrebari extrem de simple: asa ca limba Dvs, tipul tastaturii, mouse etc. (este chiar si romana :-)). Aici nu cred ca ar avea cineva probleme.

Setarea punctului de montare

Mici probleme ar putea aparea la alegerea partitiei pe care doriti sa instalati Linux-ul. Ceva intr-o fereastra cu denumirea "Disk Setup". Aici se vor afisa partitiile care sunt pe calculator. Ar trebuie sa vedeti ceva de genul:

Mount point Device Requested Actual Type
dev1 XX Mb YY Mb Win95
dev2 XX Mb YY Mb Linux Swap
dev3 XX Mb YY Mb Linux nativeNu disperati daca la ecran aveti afisat ceva care putin difera de tabela de mai sus, principalul e sa prindeti ideia.

hda1 reprezinta partitia pe care se aflai instalat Windows-ul vostru mult-iubit :-). Dar cred ca e clar, nu? Cred ca aveti cu totii 9 clase terminate.

Aici va trebui sa alegeti partitia (Device) pe care se va instala Linux-ul. Pentru aceasta selecati partitia pe care sta "Linux Native" (in exemplu nostru - hda3) si apasati 'Space'. In fereasta ce va aparea, insemnati punctul de montare cu simbolul '/', apasati OK. Prin aceasta aceasta, ati indicat ca directorul radacina (root directory) sa fie montat pe partitia de Linux Native.FITI ATENTI SA NU ALEGETI ALTA PARTITIE AFARA DE 'LINUX NATIVE', ASA CUM AU FACUT-O DESTUL DE MULTI!!!In continuare va urma un dialog care ar dori sa stie ce partitie sa formateze. Selectati acea partitie pe care se afla Linux Native. Selectati partitia '/dev/hda3' in exemplul de mai sus. Fiti din nou foarte atenti sa nu formatati o alta partitie!


Selectarea pachetelor

Dupa selectarea partitiei si formatarii ei, va trebuie sa precizati despre ce instalare e vorba: Statie de lucru GNOME, KDE, instalarea unui server sau o actualizare a unui kernel mai vechi (upgrade). Dupa aceia va trebui sa selectati pachetele individuale. Daca ati renuntat la ceva care este indispensabil sistemei veti fi atentionat astfel incat sistema dvs sa poata lucra fara probleme si greseli (nu asa ca... stiti voi cine!). Apasati OK si va incepe instalare.


Configurara serviciilor

Dupa copierea pachetelor pe hard-disc, veti fi invitat sa configurati X-Windows (interfata grafica pentru Linux numita X). Alegeti tipul de monitor si tipul cartelei grafice ce o avet, daca monitorul dvs nu este in lista, alegeti ceva de genul "generic" si alegeti o rezolutie mai mica la inceput, dup'aia o puteti mari fara probleme.
Urmeaza configurarea mouse-lui (simtiti frica? :-)). Aletgeti, pur si simplu "Generic PS/2 Mouse". Dupa aia, alegerea orei si luni (intrebati pe cineva mai mare ca sa fiti mai siguri :-).
Veti mai fi intrebat daca doriti ca interfata grafica, X-Windows, sa fie interfata implicita. Daca sunteti un incepator cu 'I' mare selectati aceasta optiune, daca nu, puteti porni interfata grafica oricand cu comanda 'startx'. Ultima ce vai mai ramas e sa configurati o imprimanta.


Utilizatorii

Linux este un sistem multi-utilizator. Desi e cel mai probabil ca veti folosi calculatorul de unul singur, pentru comoditatea dvs ar fi bine sa creati mai multe conturi de utilizatori. In primul rand, un cont de 'administrator' (root, super-user) - cel care are cele mai mari drepturi in sistem. Veti folositi acest cont pentru a intretine si a administra sistemul. Insa faptul de a avea drepturi absolute in sistem ar putea facilita distrugerea lui de catre incepatori, de aia e indicat sa creati un cont de utilizator cu drepturi limitate care v-ar impiedica de la actiuni stupide. Insa puteti in orice clipa sa reveniti la statutul de 'super - urilizator' cu comanda 'su'. Alegeti o parola de 'root'. De exemplu, parola mea de root este 'bugmafia' - adica ceva foarte simplu deoarece am incredere in cei din familia mea :-))))). Nu cred ca e nevoie de accese excesive de paranoia, nu cred sa fie foarte multi care si-ar vinde sufletul ca sa patrunda in sistemul dvs. Lucruri mult mai urate pot fi facute sistemului dvs de catre atacatori fara ca ei sa aiba cea mai mica ideie de parola dvs de administrator. Asa ca, conteaza administrarea, nu parola ei. Dupa configurarea contului de root, veti fi invitat sa creati un cont mai putin privelegiat - acest cont va fi folosit in mod normal - mai ales cand stati pe Net.


Bootarea

Ultima faza, este selectarea modului in care doriti ca sa starteze Linux-ul. Cel mai comod ar fi sa configurati LILO (adica LInux LOad). In acest caz, pe sectorul zero al hard discului (de pe care se incarca sitemul operationl) se inscrie programa care propune la start-up optiunea de a incarca Windows-ul sau Linux-ul. La prima vedere aceasta ar fi cea mai comoda metoda. Asa si este, insa in cazul reinstalarii Windows-ului (o data in 2 saptamani in cazul meu) el va scri informatia despre incarcarea sa pe sectorul zero peste LILO, stergandu-l. Cu alte cuvinte, daca reinstalati Windows-ul nu veti mai avea acces la Linux Sad. Esirea din situatie ar fi utilizarea unei dischete de boot de pe care s-ar porni Linux-ul. Cand veti dori sa folositi Linux-ul, pur si simplu la start-up veti introduce discheta si Linux-ul se va porni de pe ea (desigur va trebui sa va jucati putin la setarile din BIOS), cand veti dori sa folositi Windows (mai cade lumea in pacat:( ) pur si simplu porniti calculatorul ca inainte - insa fara discheta Linux!


Restart & Enjoy

Restartati calculatorul, in BIOS schimbati setarile ca stfel ca incarcarea sistemului sa se faca de pe discheta. Nu uitati sa introduceti discheta. Veti vedea un prompt de tipul:

LILO
Press 'Enter' (or wait 10 seconds) to boot your Red Hat System from /dev/hda3.
You may override your default kernel parameters by typing "Linux " if you like.

boot:


Apasati 'Enter' (sau asteptati 10 secunde, daca sunteti un om foarte rabadator J si... va porni Linux-ul! Yeehaw!!! Dar nu strigati prea tare... cheers

Bafta!

s!mpLE
Fondator
Fondator

Numarul mesajelor : 204
Varsta : 24
Data de inscriere : 26/10/2008

Vezi profilul utilizatorului http://warsn.forumer.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 :: More
 :: ~FreeZone~

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum